Communicator Op Energetisch Niveau
Roberta Aiello
  • © 2024 Roberta Aiello Contact 0

Roberta Aiello

Kruidengeneeskunde - De Grote Brandnetel - Urtica Dioica

Kruidengeneeskunde-De-Grote-Brandnetel-Urtica-Dioica
Vandaag ga ik het hebben over de brandnetel. Deze plant is voor zoveel dingen inzetbaar. En is een van mijn absolute favorieten. Je kan er een thee van maken het in de soep doen een tinctuur een crème en een olie van maken. En is inzetbaar voor mensen en dieren…..

Wat veel mensen niet weten is dat deze plant echt hele sterke medicinale eigenschappen happen heeft. En al duizenden jaren geleden ook al door Hippocrates beschreven werd om zijn enorm urinedrijvende en voedende eigenschappen. En de Romeinen gebruikte de plant voor reumatische aandoeningen en gebruikte de plant ook tijdens de koude winters in Engeland om hun ledematen mee warm te wrijven om zo de doorbloeding van hun ledematen te bevorderen.
In de bronstijd werd de grote brandnetel ook al gebruikt om textiel van te maken en werd de brandnetel dus gebruikt om kleren van te maken.

De Grote brandnetel bevat onder andere vitamine C, B1, B2, B5. B9, E en K1.

Inmiddels weten we dat het brandnetel blad matig urinedrijvend, ontstekingswerend, pijnstillend, ontgiftend, helpt nierstenen te voorkomen, het immuunsysteem verbeterd, anti allergisch en de doorbloeding stimuleert. Ook schrijnt het de haren en de nagels te en het versterkt ook het het kraakbeen. Ook bevorderen het de beenopbouw. Dit is door de stof Boron wat het verlies van calcium vermindert en de lichaamseigen hormoon productie stimuleert door de Calium, Silicium, zink en zwavel wat ook in de brandnetel zit. Het schijnt zelfs de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Uitwendig kan het toegepast worden en werkt het samentrekkend en bloedstelpend. Het bevordert de doorbloeding.

Naar de wortel van de brandnetel is ook onderzoek gedaan. Er zit een stof in Enzyme 5-a-reductase wat testosteron omzet in het sterk prostaatgroeibevorderende dihydrotestoseron. Het heeft ook een ontzwellende eigenschap op de prostaat.En verbeterd de urinelozing.

Kortom een fantastische plant en echt samen met de paardenbloem een van mijn persoonlijke grote favorieten. En dus zeer onwaardig dat we de plant als onkruid bestempelen.

Ik weet dat de plant prikt dat weet iedereen denk ik wel. Maar de prikstof zit op de bovenkant van het blad, niet aan de onderkant. Mocht je toch geprikt zijn dan groeit er altijd ook weegbree in de buurt dat kan je kneuzen en op de plek wrijven waar je geprikt bent door de brandnetel. Waarna het prikken verdwijnt.

Mocht je nu denken ik ga nu brandnetel zoeken haal dan alleen de bovenste toppen er vanaf met het blad uiteraard niet de hele plant. En als je de wortel wil oogsten, oogst dan verschillende brandnetels op verschillende plekken.

Als je een groente soepje maakt doe daar dan heerlijk ook brandnetel in, even wat kokend water er over en dan prikt het blad ook niet meer.

Brandnetel heeft een hele lage giftigheid. En bij een normale dosering hoef je je geen zorgen te maken. Als je zwanger bent dien je brandnetels ook even te laten staan. Helemaal in grote dosis omdat het de baarmoeder stimuleert. En ook tijdens de borstvoeding dien je heel matig met brandnetel te zijn. Ook bij hart en nierlijden, nierinsufficiëntie en oedeem dien je de brandnetel alleen te nemen als de arts het weet en goedkeurt. De wortel niet geven aan kinderen jonger dan 12 jaar en al helemaal niet tijdens de zwangerschap want de stoffen in de wortel kunnen het metabolisme van androgynen en oestrogenen beïnvloeden. Ik ben uiteraard geen arts of dierenart en als je met een kruid begint doe dit dan altijd, helemaal als je medicijnen slikt, in samenwerking met een kruidengeneeskundige en of een arts.

En dan even voor het gebruik bij dieren. Ja dit is een fantastisch middel wat je aan dieren kan geven. Het kan overvloedige bloedingen stoppen en je kan het zelfs gebruiken bij een vaginale douch. Als je vooraf een thee hebt gemaakt van een handvol in een mok gekookt water. hiermee kan je als het afgekoeld is de wonden deppen of een vaginale douch geven.
Het gedroogde kruid schijnt ook fantastisch voor vee en paarden te zijn omdat het zeer rijk is aan mineralen als ijzer, kalk, natrium en chloor en veel eiwitten bevat. het is een preventief middel tegen besmettelijke aandoeningen en ook preventief tegen wormen. Het is een heel oud boeren geneesmiddel tegen rond en draadwormen. kook de brandnetel dan vooraf in wei en pureer alles dan en geef dit.
De zigeuners gebruikte brandnetels als zenuw en weefselprikkelen bij chronische reuma, verlamming of afnemende spierkracht. Ze binden dan vers gesneden planten in een borstel waarna ze de plek of plekken daarmee geselde. uiteraard niet zo hard dat de huid open gaat.

Ik denk dat je nu wel heel anders naar de brandnetel kijkt als je hem overal ziet staan. En dat is maar goed ook want het is absoluut echt een fantastische plant.
Ik ga vandaag een heerlijk courgette soepje maken en doe daar dan absoluut ook geen handje brandnetel in.


Terug naar Blog…

Aanmelden Voor Nieuwsbrief
icon-telegram.pngInstagram.pngFacebook.png