Communicator Op Energetisch Niveau
Roberta Aiello
  • © 2024 Roberta Aiello Contact 0

Roberta Aiello

Kruidengeneeskunde - Smeerwortel (Symphytum Officinale)

Smeerwortel2 Smeerwortel1
Op dit moment groeit en bloeit er overal smeerwortel. En dit zal van mei tot en met augustus overal vooral in de vochtige bermen, bloeien. De smeerwortel is een kruid die bekend staat om haar helende effecten bij een verstuiking of een kneuzing. Dit komt door de allantoïne, dit is een stof die weefsel, bot groei, kraakbeen en spiergroei stimuleert.
Op dit moment groeit en bloeit er overal smeerwortel. En dit zal van mei tot en met augustus overal vooral in de vochtige bermen, bloeien.
De smeerwortel is een kruid die bekend staat om haar helende effecten bij een verstuiking of een kneuzing. Dit komt door de allantoïne, dit is een stof die weefsel, bot groei, kraakbeen en spiergroei stimuleert.

Het groeit op dit moment overal en je kan er een tinctuur, olie, zalf en kompres van maken.

De breuk helende werking van de Smeerwortel was al bekend bij de Romeinen. En de oude Grieken gebruikte de smeerwortel bij bronchitis en bloedingen.

Smeerwortel is met name bekend vanwege de genezende effecten bij verstuikingen en kneuzingen. Wetenschappelijk onderzoek heeft zelfs aangetoond dat de allantoïne aanzet tot weefselgroei rondom een wond. Smeerwortel heeft ook een genezend effect op de groei van kraakbeen en spiercellen. Daarom wordt smeerwortel dikwijls verwerkt in crèmes en medicinale olie ter behandeling van verstuikingen, artrose van de gewrichten en andere verwondingen. Smeerwortel ontsmet wonden en verbetert de doorbloeding.
Smeerwortel heeft niet alleen helende effecten wanneer je het uitwendig toegepast. Inwendig helpt smeerwortel bij zweren in het spijsverteringskanaal. Maar Ik raad dit persoonlijk echt ten zeerste af. Daar zijn ook andere kruiden voor te gebuiken die veel veiliger zijn.

LET DUS OP!
Onderzoeken hebben een verband aangetoond tussen grote hoeveelheden ingenomen smeerwortel en leverkanker bij ratten. Wees daarvoor heel erg voorzichtig en spaarzaam met het inwendig gebruiken van smeerwortel.
Verder kan je het kruid beter niet gebruiken bij vuile wonden. Maar de wond altijd eerst schoon en ontsmet de wond ook voordat je er smeerwortel op smeert, Dit omdat smeerwortel de wondgenezing zo sterk bevordert dat het vuil mogelijk niet op tijd uit de wonden kan komen voordat het dicht is.

Je kunt de smeerwortel echter ook gebruiken bij rugklachten door zware inspanning, door een afkooksel van smeerwortel bladeren en bloemen aan je bad toe te voegen. Of de bladeren flink te kneuzen en op de zere plek te leggen zodat de stoffen goed in kunnen trekken.

Toepassingen van smeerwortel
Zowel de wortels als de bovengrondse delen van de smeerwortel zijn te gebruiken. Je kunt de bovengrondse delen het beste oogsten tijdens de bloei in de vroege zomer. De wortels kun je het beste oogsten wanneer het allantoïnegehalte het hoogst is. Dit is in de lente en de herfst. Gebruik als het kan zoveel mogelijk verse bestanddelen, deze zijn krachtiger dan gedroogde bestanddelen. Maar hier verschillende de meningen ook over en heeft zeker ook nadelen. Ik pluk het zelf en droog het zelf.
En als je te veel hebt kan je het ook invriezen en op die manier bewaren als je alsnog een zalf olie of tinctuur wil maken.

Tinctuur
Hiervoor neem je de verse wortel van de smeerwortel. En ik doe hier zelf ook graag nog de bloemen door heen. Ik kneus de wortel het liefste vooraf zodat de bestanddelen beter opgenomen worden door de alcohol. Ik die dit in de pot zelf toast niks van het sap verloren gaat.

Als je 50 gram wortel neemt doe hier dan 100ml zo hoog mogelijk alcohol overheen, minimaal 70%.
Schud dit in een dichte pot 2x per dag voor 8 weken. En zet het op een donkere plek.
Na deze 8 weken moet je het zeven en in pipet flesjes doen. Uiteraard met de datum er op is het zo een paar jaar houdbaar.

Deze tinctuur kan je ook gebruiken voor de zalf en ook voor een kompres. Dus altijd fijn om in de kast te hebben.

Smeerwortel Olie
Gebruik hier echt een zo zuiver mogelijke koudgeperste biologische olie voor. Ik kies zelf altijd voor olijfolie maar je kan ook amandel olie kiezen.

Doe de heel fijngesneden, gekneusde en vooral schone en droge wortel in een pot en schenk hier zoveel olie in tot de olie minimaal een centimeter boven de wortel uit komt. De pot dient dan afgesloten te worden met een doek met een elastiek om de pot heen zodat het goed afgesloten is en er niks in kan komen. Maar wel goed kan blijven ademen en het vocht van de wortel kan verdampen. Dit is heel erg belangrijk als je verse kruiden gebruikt anders bederft de olie veel te snel.

Zet de olie op een warme plek, sommige mensen zetten de olie in de volle zon. Doe dit alleen overdag als er zon is en zet het dan zodra de zon weg is weer op een warme plek in huis.Op deze pagina kan je hier veel over lezen en beslis dan wat voor jou het beste voelt om te doen. Zon methode of au bain-marie.

Roer de olie voor 3 weken, 3x per dag heel goed door. Ik doe dit na het ontbijt, na de lunch en na het avond eten. En controleer of de wortel onder die minimaal 1 cm olie blijft staan. Anders giet je er gewoon wat olie bij.

Zeef het goed voordat je het in een glazen fles stopt. Ik heb een zeef waar ik een handdoek ik leg en knijp de handdoek dan net zo lang uit tot er geen olie meer uit komt. Zorg er wel voor dat je het bezinksel waar de wortel in zat niet in je handdoek laat lopen. En doe dan alles in een nieuwe fles, of flessen. En bewaar op een donkere plek.

Smeerwortel zalf
Smeerwortel zalf kan je gebruik maken van de zelfgemaakte tinctuur of je zelfgemaakte smeerwortel olie. Maar kan ook van de wortel uiteraard. Maar dat is een ander recept. Deze zalf kan gebruikt worden bij schaafwonden, blauwe plekken en andere kleine verwondingen. Daarnaast werkt smeerwortel zalf pijnstillend bij botbreuken, artrose en kneuzingen.

Voor smeerwortel zalf heb je 10% tinctuur of olie nodig. (Als je tinctuur gebruikt moet je wel 2 eetlepels olijfolie of amandel olie toevoegen). Vijf eetlepels kokosolie en 15 a 20 gram biologische bijenwas. Experimenteer zelf vooral wat goed werkt voor jou werkt met de tinctuur of de olie. Misschien moet je er iets meer in doen voor jou situatie. Schrijf het goed op dan weet je het voor de volgende keer hoeveel je nodig hebt.

Verwarm de bijenwas heel erg langzaam au bain-marie tot het volledig gesmolten is. Doe hier dan de kokosolie bij en laat heel langzaam smelten. Maximaal 40 graden. Als alles goed door elkaar geroerd en gesmolten is zet je het vuur uit en doe je er de olie in of de tinctuur. Roer goed door elkaar en giet het in schone voorverwarmde glazen potjes als het mengsel nog warm is en sluit ze meteen af. Bewaar op een koele donkere plaats, dit blijft een jaar goed.

Smeerwortel kompres
Bij gebroken botten die niet gegipst zijn, zoals tenen, vingers en haarscheurtjes in grotere botten, kun je een kompres van smeerwortel aanbrengen. Maal enkele wortels en meng deze met wat water. Vervolgens kun je dit aanbrengen op hardnekkige wonden en bloedende aambeien aanbrengen. Je kan ook de verse bladeren kneuzen en op de plek leggen en er een verbandje omheen doen om het op zijn plaatste te houden.

Ik ben gek op deze twee heksen dames die zo ontzetten leuk en goed vertellen over van alles en nog wat aan kruiden uit de natuur. In dit filmpje praten ze over de smeerwortel en laten ook uitgebreid zien hoe ze het gebruiken en waarvoor. Echt een aanrader.
Nog een laatste noot, je kan deze smeerwortel zalf ook inzetten voor je honden en katten. Kijk alleen uit dat ze het niet oplikken.
Het heeft een helende werking en is een sterk adstringens (dit laat de bloedvaatjes samentrekken). De allantoïne waar ik al over schreef prikkelt het beschadigd weefsel tot het vormen van nieuw weefsel en stimuleert de celdeling. Smeerwortel wordt ook ingezet bij problemen rond de aanhechtingen van de pezen. Het wordt ook toegepast bij botwoekeringen veroorzaakt door trauma.

Terug naar Blog…
Aanmelden Voor Nieuwsbrief
icon-telegram.pngInstagram.pngFacebook.png